Helse og vanlige tester

Portugisisk Vannhund er generelt en frisk hunderase og kan leve lenge (12-15år). 

Likevell er det viktig å holde helsen så god som over hode mulig. Dette kan man gjøre ved å passe på at foreldredyrene til valpen har gått gjennom de testene den skal. Og også gjøre noen av disse testene selv når hunden blir gammel nok, selv om man ikke skal bruke dem i videre avl. Det hjelper også din oppdretter til å kartlegge de kombinasjoner og linjer som er brukt, slik at de evt kan eller ikke bør videreføres. 

Testene som bør primært gjøres er:

HD- Hofteleddsdysplasi er en arvelig lidelse der hofteleddskulen ikke passer optimalt inn i gropen på bekkenet. Dette vil føre til unormal slitasje i leddet slik at hunden på sikt kan få betennelsesreaksjoner, ødelagt leddbrusk og forkalkninger i hoftene som fører til smerter. HD er en av de vanligste skjelettlidelsene hos hund.

AD- Albueleddsdysplasi er en fellesbetegnelse for flere ulike utviklingsfeil i albuen. Dette fører til feilbelastning og unormal slitasje i albueleddet. Videre vil det bli betennelsesreaksjoner, skade på leddbrusken og forkalkninger i albueleddet som forårsaker smerter og nedsatt funksjon i albueleddet. AD sees hyppigst hos store, hurtigvoksende raser.

Et eller begge av foreldredyrene skal også være testet for:

PRA- Progressiv retinal atrofi (PRA) er betegnelsen på en sykdom som angriper synscellene  i øynenes netthinner. I utgangspunktet er netthinnen normalt utviklet og hunden har normalt syn, men på et tidspunkt skjer det en gradvis ødeleggelse av synscellene. Hva som starter prosessen er ikke fastslått, men sykdommen er arvelig betinget og forekommer ikke sjelden hos enkelte hunderaser. Denne sykdommen er recessiv noe som vil si at kun en av foreldredyrene trenger å være fri for denne (da smittes det ikke videre til valpen uavhengig oav om den andre er bærer av sykdommen). 

IC- Det er ikke en sykdom, men et gen som gjør at dersom hunden har dette så vil pelsen ikke bli allergivennlig heller ikke røytefri. En av foreldredyrene bør være testet fri for dette. 

JDCM- Juvenile Canine Cardiomypathy er en hjertefeilssykdom som svekker hjertets evne til å jobbe som normalt. Denne nedarves også recissivt, en av foreldredyrene må være FRI for sykdommen.

Øyelyst- Denne skal ikke være gamlere enn 12 måneder ved parringstidspunkt.