Pelsstell

Portisen er en hund med mye pels, men den røyter ikke og har heller ikke underull, og det kreves også endel pelsstell. Men dersom man gjør dette ofte og i korte økter så er det ikke vanskelig å holde pelsen tovefri. 

En ren pels er lettere og holde tovefri enn en som er skitten. Det er også viktig at hunden er fri for tover når den blir badet, slik at den ikke blir mere tovete. For bading anbefaler vi en god shampoo og balsam (samt hårkur). Det er veldig viktig å skylle disse ordentlig ut, slik at de ikke blir liggende igjen og irritere huden. 

Valpen begynner sånn smått å skifte pels fra 10 mnd, dette kan være en periode som krever ekstra børsting og vedlikehold da valpepelsen tover seg inn i den nye pelsen. Helt fra starten er det viktig og gjøre valpen vant med stell, dette vil gjøre jobben veldig mye enklere når hunden blir eldre. Husk ros, godbiter og tilvenning (korte økter, heller ofte å lite). 

Vi har etter noen år funnet ut at vi trenger i grunn bare 2 redskaper for å holde pelsen tovefri:

En god puddelkam

En god parykkbørste

Mange barberer også hundene ned i en "hverdagsklipp" i denne perioden, personlig synes vi at portisklippen er både vakker og praktisk. Den er heller ikke vanskelig og holde ved like med ett godt grunnlag. 

Raseklipp innebærer barbering av snute og bakpart. Denne klippen er en bruksklipp da portisen er avlet for å jobbe i vann. Pelsen holder de indre organene varme (den isolerer også ute varme om sommeren), bakparten er barbert for å gi bedre bevegelighet og "dusken" på halen bruker dem som ror. Den lange luggen skjermer mot sol, insekter osv. Vi gir alle våre valpekjøpere opplæring i klipp og vedlikehold av pels, samt at de får med klippeskjema fra oss. 

Annet stell man også må gjøre er kloklipp, tannhygiene og napping av ørene.

Klippe klør er ikke noe problem, husk en god klosaks og evt blodstopp dersom man skulle klippe for mye. Her er det viktig å være rolig å bestemt, hunden reagerer ikke negativt på kloklipp såfremst du ikke gjør det😉 Her er det også viktig og klippe lite men ofte i begynnelsen slik at valpen blir vant til det, gjør det når valpen er trøtt og sliten, da blir det mye enklere. 

Det er veldig viktig også å følge med på tennene til hunden. Valpen starter og skifte fra melketenner ca rundt 4 mnd, i denne perioden klør det MYE i tennene. Det er da viktig å ha andre ting enn matter, sko osv å tygge på. Ting som er lovlig for valpen å spise på. Når hunden blir eldre er det viktig og passe på at den ikke har tannstein, det er enkelt å børste tennene med tannbørst for hund.

Når det gjelder napping av hårene i ørene så kan dette med fordel også vennes til helt fra valpen er liten. Bader hunden mye så er det viktig å holde ørene rene og tørre slik at den ikke utvikler ørebetennelse. Det være greit og bruke ørerens innimellom for å forhindre at det ligger skitt nede i øregangen. 

-Nadia & Katrine